El sitio web de arquitectura más leído en español
i

Regístrate ahora y empieza a guardar tus proyectos y fotos favoritas, organizados a tu modo.

Regístrate ahora y guarda el contenido de ArchDaily

i

Encuentra los mejores productos para tus proyectos en nuestro catálogo de productos.

Revisa el catálogo de productos.

i

Instala la extensión de Chrome de ArchDaily y encuentra inspiración en cada ventana de tu navegador. Descárgalo aquí »

i

En todo el mundo, arquitectos están encontrando maneras geniales para reutilizar edificios antiguos. Haz clic aquí para ver las mejores remodelaciones.

¿Quieres ver los mejores proyectos de remodelación? Haz clic aquí.

i

Navega a través de edificios inspiradores con nuestra selección de videos en 360. Haz clic aquí.

Revisa nuestros inspiradores videos en 360​. Haz clic aquí.

Todo
Proyectos
Productos
Eventos
Concursos
Navega entre artículos utilizando tu teclado
  1. ArchDaily
  2. Obras
  3. Casas
  4. Australia
  5. Phorm architecture + design
  6. 2016
  7. Taringa Treehouse / Phorm architecture + design

Taringa Treehouse / Phorm architecture + design

  • 18:00 - 26 Septiembre, 2017
  • Traducido por Isadora Stockins
Taringa Treehouse / Phorm architecture + design
Taringa Treehouse / Phorm architecture + design, © Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones
  • Builder

    Marvel Constructions
  • Structural Design

    Optimum Structures
  • Steel Fabrication & Installation

    Watkins Steel
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Descripción enviada por el equipo del proyecto. Taringa Treehouse is a detached residential extension located in a backyard. It is both integrated and independent to the original house. The treehouse instigates a shift in occupation within the Site, reflecting an attitude of informality inspired by a significant tree and the peculiar territory it occupies.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Brisbane is a verdant, subtropical, suburban place. House lots are typically long and thin. Traditional timber and tin houses (Queenslanders) politely occupy the street edge and create largely unoccupied spaces at the rear. These ‘backyards’ tend to be overgrown, unruly spaces and are the domain of children and makeshift structures. The treehouse is devised as an invitation to visit and engage with this distinct yet typically unchartered territory.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The footprint is confined and placement careful to minimise displacement of valued landscape. The building generates a large courtyard between itself and the house, secures privacy to the side and rear neighbours and casts shade in the afternoon. The triangular plan is the considered response to the field of immediate adjacencies.

Axonometric View
Axonometric View

The long edge [hypotenuse] has been cut to accommodate the majestic tree and opens a broad north eastern face into the garden. The exaggerated weatherboard elevation has been designed to receive the shadow play of the tree. The short side contains the translucent stair nestled into the tree line. The western elevation catches the intense heat and light of the day and is glimpsed from the street. Draped in metallic cladding, the treehouse is revealed to the neighbourhood as an unexpected urban artefact embedded in the greenery. The treehouse presents no formal elevation back to the original house. Only the 'thin edge of the wedge' is present. The intention was not to fill the backyard but retain the natural aspect and vacancy.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The building is designed as a set of informal spaces, walls sliding open to embrace and borrow from the landscape. The program is un-prescribed, downstairs is a platform with a veranda edge, there is a climbing wall, upstairs is a loft. The scale of the building is proportioned to the tree. The structure is stretched and elongated to reach the low branches. Occupants are scaled by the internal volumes, at some moments swelling relative to the spaces other times shrinking within them. Movement is centrifugal, along its 3 sides, sling-shooting the occupants from the ground up into the canopy. The expressed structure subtly reinforcing the shifts in orientation and geometry along the journey. 

Lower Level / Upper Level Plan
Lower Level / Upper Level Plan

Many aspects of the Treehouse are informed not from local domestic architecture but rather the playful language and sensibilities of children’s cubby houses which traditionally inhabit this terrain. Whilst refined and keenly executed, the treehouse reflects upon the assemblage of eclectic materials and textures of these naïve structures. More particularly their ability to collect experiences of place and solicit memories.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones
Cita: "Taringa Treehouse / Phorm architecture + design" [Taringa Treehouse / Phorm architecture + design] 26 sep 2017. ArchDaily Colombia. (Trad. Stockins, Isadora ) Accedido el . <https://www.archdaily.co/co/880447/taringa-treehouse-phorm-architecture-plus-design> ISSN 0719-8914